Tüp Mide Ameliyatı nedir?

Morbid obezite tedavisinde cerrahi yöntemler birinci sırada yer almaktadır. Bu yöntemler arasında en sık uygulanan ise sleeve gastrektomi yani tüp mide ameliyatıdır.
Ameliyat öncesinde hastalar bariatrik diyetisyen ve bariatrik cerrah tarafından değerlendirilir.

Ameliyata uygun olan hastalara detaylı kan tahlilleri ve diğer hekim konsültasyonları yapılır. Ameliyat öncesi akciğer grafisi, ekg, sft, karın usg ve endoskopi yapılır. Tüm bu geniş değerlendirmeler sonucu uygun olan hastalar ameliyat edilir.

Tüp mide yani mide küçültme ameliyatı genel anestezi altında kapalı yöntem ile ( laparoskopik olarak ) yapılmaktadır. Ameliyatta 3 veya 4 küçük kesi yapılır bunlar 0.5-1.5 cm kadardır. Bu kesilerden kamera ve aletler ile karın içerisine girilir. Mide büyük aksı boyunca serbestleştirilerek hazırlanır. Ardından midenin kabaca yüzde 75’lik kısmı çıkarılmak üzere 3 sıra titanyum zımba uygulanarak kesilir ve kapatılır. Ameliyat sonrası mide hacmi oldukça azalır bu sayede çok daha az gıda ile tokluk hissi sağlanır. Ayrıca midenin fundus kısmı çıkarıldığı için iştahta azalma gözlenir, çünkü mide fundusunda iştah hormonu ( ghrelin ) üretilmektedir.

Ameliyat sonrası 5. saatte hasta yürümeye başlar 6. saatte su içmeye başlar. Ertesi gün berrak çorba ile gıda alımına başlanır. 2-3 gece hastane yatışı sonrası evine veya oteline uğurlanır. Beslenmede ilk 15 gün sıvı, ikinci 15 gün ise püre dönemidir. Bu dönemde diyetisyen görüşmeleri kilo veriminde başarı için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası 1-1.5 yıl içerisinde kişi fazla kilolarının yüzde 80 kadarını verir.

Ameliyat kapalı yöntem ile yapıldığı için operasyon sonrası dönem pek çok ameliyata göre oldukça konforludur. Ayrıca işe dönüş oldukça hızlıdır, hafif işlere hemen; ağır işlere birkaç hafta içerisinde başlanabilir.

Scroll to Top